menu

Βότανα

Ιδιότητες των βοτάνων που καλλιεργώ




Διαθέτονται μείγματα για διάφορες παθήσεις καθώς και μεμονωμένα αποξηραμένα βότανα.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΜΕΙΓΜΑΤΑ ΒΟΤΑΝΩΝ:
Διαθέτονται μείγματα: κατά τις υπέρτασης, για πόνους περιόδου, για ρύθμιση μεταβολισμού και αδυνάτισμα, για βήχα και βρογχικά, μείγμα για καρκινοπαθείς, μείγμα κατά της αϋπνίας, μείγμα για δυσκοιλιότητα καθώς και μείγμα βοτάνων ειδικό για παιδιά.


ΑΓΓΕΛΙΚΗ (Angelica archangelica): τονωτικό και καρδιοτονωτικό, βοηθά στην πέψη, είναι αποχρεμπτικό, σπασμολυτικό, κατά των αερίων. Διουρητική δράση.
Εντριβές και καταπλάσματα βοηθούν σε ρευματισμούς, αρθρίτιδες αλλά και στην επούλωση πληγών Καλό στο έλκος στομάχου.
Κατά της μελαγχολίας. Επίσης έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες, (καλή σε βρογχίτιδα, άσθμα). Βοηθά στους πόνους της περιόδου και στις ανωμαλίες της περιόδου.
Φυτό που θέλει ίσκιο Χρήσιμα μέρη ρίζες και σπόροι φυτών.


ΑΓΡΙΜΟΝΙΟ (Agrimonia eupatoria): πέτρες χολής, διουρητικό, κολικούς νεφρών ρευματικούς λαρυγγίτιδα βήχα. Τονωτικό. Τα φύλλα γίνονται σαλάτες ή βραστά. Αντιδιαβητικό, αντικαρκινικό. Εξωτερικά βοηθά σε αποστήματα και πυώδης πληγές ενώ γαργάρες με αφέψημά βοηθούν σε άφθες στο στόμα.


ΑΓΙΟΚΛΗΜΑ (Lonicera etrusca): επουλωτικό, αντισηπτικό. Πλούσιο σε σαλικυλικό οξύ για αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για ασπιρίνη (ρίχνει τον πυρετό). Πέτρες στα νεφρά. Βρογχικά, βήχα, άσμα καταρροή. Βοηθά στην καλή λειτουργία χολής και συκωτιού. Το αποφεύγουν οι μύγες (ψοφούν αν καθίσουν πάνω του).


ΑΘΑΝΑΣΙΑ (Tanacetum parthenium): αντιφλεγμονώδες, αντισηπτικό, χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, βοηθά στην πέψη και αποβάλλει τα παράσιτα του εντέρου. Μητροτονωτικό. Κατά του πυρετού της ελονοσίας. Θεραπεία της ημικρανίας αλλά εξωτερικά (ως κατάπλασμα) και όχι εσωτερικά. Το βάμμα του φυτού συνίσταται κατά των ρευματικών πόνων και ο χυμός του για τα σκασίματα των χεριών. Δρα κατά της υδρωπικίας, των παθήσεων των νεφρών και του συκωτιού. Αν μασήσουμε ένα νωπό φύλλο την ημέρα μπορεί να δράση προληπτικά στην προφύλαξη κατά της ημικρανίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: παρατεταμένη χρήση προκαλεί παράλυση νευρικού συστήματος.


ΑΛΘΑΙΑ (Althea rosa): Χρήσιμα μέρη τα άνθη και η ρίζα. Καλή σε λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα, στοματίτιδα, απόστημα δοντιών άφθες, βήμα. Καλό σε γαστρίτιδα, δυσκοιλιότητα, πέτρες και φλεγμονές ουροποιητικού. Εξωτερικά με κατάπλασμα για διάνοιξη αποστημάτων. Με μπάνια για δερματικά προβλήματα. Με εσωτερικές πλύσεις για λευκόρροια. Με ζεστές κομπρέσες σε πονεμένα μάτια.







Aloe barbadensis
ΑΛΟΗ (Aloe barbadensis, και Aloe arborescens): σε προβλήματα υποθυρεοειδισμού, ανορεξίας, σε πέτρες στη χολή (όχι όμως αν έχουμε ηπατικές διαταραχές). Κατά τις δυσκοιλιότητας. Παρασιτοκτόνα, αντισηπτική. Εσωτερικά για έλκος στομάχου και εξωτερικά σε πληγές. Κατά του διαβήτη και των αρθριτικών. εξωτερικά σε εγκαύματα, ψωρίαση τσιμπήματα. Κατά της ακμής και κατευνάζει φαγούρα σπυριών και βοηθά στην επούλωση πληγών. Εντριβές βάμματος στα μαλλιά σταματούν τριχόπτωση.







Aloe arborescens
Η Αloe arborescens χρησιμοποιείται σε θεραπείες καρκίνου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται αν υπάρχουν αιμορροΐδες ούτε κατά την περίοδο γιατί μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.


ΑΠΗΓΑΝΟΣ (Ruta graveolens): βότανο των μαγισσών για ξεμάτιασμα, αντίδοτο για δηλητήρια, κατά της δυσπεψίας,. Για θεραπεία επιληψίας, νευρασθένειας και νευρικού πονοκεφάλου. Παυσίπονο σε ρευματόπονους. Κατά του σακχάρου και συστήνεται σε βλάβες αγγείων ματιών που προέρχονται από διαβήτη. Παρασιτοκτόνο για παράσιτα εντέρου. Κατάπλασμα για αιμορροΐδες. Κατά της αρτηριοσκλήρωσης.


ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ (Pelargonium graveolens): αντισηπτικό, αιμοστατικό, επουλωτικό, αντιδιαρροϊκό. καθαρίζει την ατμόσφαιρα από δηλητηριώδεις ουσίες. καλό για μολυσμένους χώρους ή φρεσκοβαμμένα δωμάτια. Το άρωμά της είναι αντιαλλεργικό και τονώνει το νευρικό σύστημα.


ΑΧΙΛΛΕΙΑ (Achillea millefolium): επουλωτική, σταματά αιμορραγίες και κατευνάζει πόνους σαν κατάπλασμα σε πληγές, λειχήνες, πρηξίματα, δερματοπάθειες, αιμορροΐδες. Τονωτική. Καθαρίζει το αίμα από τις τοξίνες και απαλλάσσει από σπυράκια ακμής. Για γυναικολογικά προβλήματα και ινομυώματα. Διώχνει τα αέρια. Κατά των εντερικών παρασίτων και της κολίτιδας. Κατά του καρκίνου των εντέρων και πνευμόνων. Κατά της τριχόπτωσης.


ΑΨΙΘΙΑ (Artemisia absinthium): βοηθά στην πέψη, και για άλλα προβλήματα στομάχου όπως γαστρίτιδα. Διώχνει τα αέρια και κατά πολεμά τα εντερικά παράσιτα. Ορεκτικό. Βοηθά σε ανεπάρκεια λειτουργίας συκωτιού και χολής. Κατά της αϋπνίας και επιληπτικών καταστάσεων. Για ακανόνιστα έμμηνα. Αφροδισιακό. Ρίχνει το σάκχαρο. Καλό σε δίαιτες αδυνατίσματος. Βοηθά στο βρογχικό άσθμα. Εξωτερικά σε δερματικές παθήσεις έκζεμα, τσιμπήματα εντόμων.
ΠΡΟΣΟΧΗ: όχι σε άτομα με εγκεφαλικό. Σε παρασκευάσματα από καθαρό οινόπνευμα οι ουσίες που περιέχει μπορεί να κάνει το παρασκεύασμα δηλητηριώδη. Συνεχής χρήση φέρνει δυσκοιλιότητα.


ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ (Hypericum perforatum): αντισηπτικό, επουλωτικό τονωτικό, αιμοστατικό. Ενισχύει καρδιακή λειτουργία. Για έλκος στομάχου και ανωμαλίες στη χώνεψη, γαστρίτιδα, διάρροια. Για εγκαύματα και πυώδεις πληγές, αιμορροΐδες, ρευματισμούς φλεγμονές ούλων. Κατά της αρτηριοσκληρώσεις. Κατά της κατάθλιψης και νευρικής αϋπνίας. Κατά του βήχα, άσθμα, βρογχίτιδα.


ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΑΘΑΝΑΤΟΣ (Ocimum basilicum): τόνωση κατά της κατάθλιψης, πονοκεφάλου, τόνωση μνήμης, για εντερικά προβλήματα, τόνωση ουροποιητικού και αναπνευστικού. Για πνευματική διαύγεια καλό μαζί με αρισμαρί.


ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ (Valeriana officinalis): κατευναστικό, για υστερία, πονοκεφάλους αϋπνίες. Καλό κατά την κλιμακτήριο αλλά και για προβλήματα περιόδου.


ΒΕΡΜΠΕΝΑ (Verbena officinalis): φυτό της Αφροδίτης. Κυριαρχεί στα μαγικά φίλτρα της αγάπης αλλά και σε καθαρισμούς από κακά πνεύματα. Καταπολεμά όλα τα είδη δηλητηρίων. Τονώνει το νευρικό σύστημα. Με γαργάρες συνίσταται για κακοσμία στόματος και ερεθισμένα ούλα. Διουρητικό, καλό για πέτρες στα νεφρά, διάρροια ή τυμπανισμό, Ρίχνει τον πυρετό. Εξωτερικά με κομπρέσα σε πληγές, μώλωπες, πυρετό και τσίμπημα από έντομο.


ΒΙΝΚΑ (Vinca major): εξαγνισμός από κακά πνεύματα. Ρίχνει την πίεση και διώχνει τον πονοκέφαλο. Αιμοστατικό, εξωτερική χρήση για επούλωση πληγών, φαγούρα, και γαργάρες για φλεγμονές αναπνευστικού. Καλό για νυχτερινούς εφιάλτες. Αντιπυρετικό και αντιφλεγμονώδες. Αν έχουμε συχνές κράμπες τυλίγουμε τα πόδια με βλαστούς βίνκα.
ΓΕΡΑΝΙΟ (Geranium graveolens): σταματά αιμορραγίες, ρίχνει την πίεση και την χοληστερίνη, μειώνει το σάκχαρο, αντιβηχικό, αντιγριπικό, βοηθά στη χώνεψη και είναι αντιδιαρροϊκό.


ΔΑΦΝΗ (Laurus nobilis): τα φύλλα είναι αντισηπτικά, συστήνονται σε προβλήματα πέψης. Κατευναστικά σε ρευματόπονους. Με γαργάρες καλά για φαρυγγίτιδα. Ρίχνει την ψηλή χοληστερόλη. Οι καρποί ρίχνουν τον πυρετό. Το δαφνόλαδο τονώνει τα μαλλιά και σκοτώνει τις ψείρες.


ΔΕΛΦΙΝΙΟ (Delphinium peregrinum): τοξικό, μόνο εξωτερική χρήση. Κατά του κνησμού και της ψώρας. Απαλλαγή από ψείρες. Αιμοστατικό. Καλό μελισσοκομικό φυτό.


ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ (Rosmarinus officinalis): αντισηπτικό και αποχρεμπτικό, κατά του άσθματος και γενικά αναπνευστικών προβλημάτων. Τονωτικό, για σωματική και πνευματική κόπωση. Καρδιοτονωτικό και τονωτικό της μνήμης. Κατά της διάρροιας και δυσπεψίας. Διουρητικό,συστήνεται σε ουρική αρθρίτιδα, ρευματισμούς και παχυσαρκία. Τονώνει την όραση. Ρίχνει τη χοληστερόλη αλλά αυξάνει την πίεση. Ρίχνει το σάκχαρο. Εξωτερικά για πληγές, μώλωπες, πόνους, τριχόπτωση και χρωστικό μαλλιών.

ΔΙΚΤΑΜΟΣ (Origanum cordifolium): αντισηπτικό, ηρεμιστικό, αιμοστατικό, για διαταραχές στομάχου και πονοκέφαλους. Καταπολεμά κακοσμία στόματος και ουλίτιδες.


ΔΥΟΣΜΟΣ (Mentha piperita): το ίδιο με τη μέντα αλλά όχι αφροδισιακό. Τονωτικό, απολυμαντικό, ευστόμαχο, για πέτρες στη χολή. Αιμοστατικό.


ΕΧΙΝΑKEIA (Echinacea purpurea): δυναμώνει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Χρησιμοποιείται σε θεραπεία για AIDS και καρκίνο. Επενεργεί στον οργανισμό όπως η κορτιζόνη. Τονώνει τη φαγοκυτταρική δυνατότητα και παράγει Τ-κύτταρα ενώ αδρανοποιεί τα ένζυμα με τα οποία η παθογόνοι διαλύουν τα τοιχώματα των κυττάρων. Το πιο δυνατό θεραπευτικό μέσο για κάθε μόλυνση από ιό ή βακτήριο. Δεν έχει παρενέργειες. Καλό για δηλητηριάσεις πυρετούς ακμή, έκζεμα, αμυγδαλίτιδα, διφθερίτιδα και γενικά για κάθε μόλυνση. Κατά του πονόδοντου.


ΘΥΜΑΡΙ (Thymus capitatus): χωνευτικό, κατά του βήχα και του άσθματος, αντιδιαρροϊκό, αντισηπτικό, καθαρίζει δόντια, ηρεμιστικό. Βοηθά στο αλκοολισμό: Δυνατό έγχυμα για λίγες μέρες προκαλεί εμετό, διάρροια, ναυτία, δίψα και αηδία για το ποτό.


ΘΡΟΥΜΠΙ (Satureja thymbra): Διώχνει τα αέρια. Αντισηπτικό, ρίχνει την πίεση, ηρεμιστικό αλλά και αφροδισιακό, παρασιτοκτόνο για τα σκουλήκια του εντέρου.


ΙΝΟΥΛΑ (Inula viscose): η ρίζα για βρογχικά, γρίπη, κρυολόγημα, άσθμα, βήχα. Ορεκτικά βοηθά στη χώνεψη κατά της γαστρίτιδας και της διάρροιας. Παρασιτοκτόνο. Φύλλα απωθούν έντομα.


ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ (Calendula officinalis): Καθαρίζει από τοξίνες, για ηπατικές ανωμαλίες για πέτρες σε χολή για γρίπη, ρευματισμούς γαστρίτιδα, οδυνηρά έμμηνα, ρίχνουν την πίεση. Είναι αντισηπτική μικροβιοκτόνος μυκητοκτόνος. Η κρέμα για εγκαύματα, πληγές και μύκητες στα πόδια, επίσης βοηθά να φύγουν οι κιρσοί και τα αιματώματα. Κολπικές πλύσεις με βάμμα. Φρέσκος χυμός κατά καρκίνου δέρματος, κοκκινίλες σκούρα σημάδια, ελιές, λειχήνες, κάλους.






Tagetes minuta
Tagetes erecta
ΚΑΤΙΦΕΣ (Tagetes erecta και Tagetes minuta): ευστόμαχο, όραση, παθήσεις συκωτιού, αιμορροΐδες.










ΚΕΝΤΑΥΡΙΟ (Centauria erythraea): ρίχνει το σάκχαρο. Αυξάνει την όρεξη. Διώχνει τα αέρια. Ρίχνει τον πυρετό για αυτό και λέγεται θερμοβότανο. Παρασιτοκτόνο για τα σκουλήκια του εντέρου.


ΛΕΒΑΝΤΑ (Lavandula angustifolia): διώχνει το σκώρο, για ρευματικούς πόνους, προβλήματα χολής, γυναικολογικά προβλήματα, υπέρταση, αέρια, δαγκώματα φιδιών, δερματικά προβλήματα.


ΛΕΜΟΝΟΧΟΡΤΟ (Cymbopogon Citratus): αντιβακτηριδιακό, αντιμικροβιακό, για παθήσεις του αναπνευστικού, αντιπυρετικό για υψηλό πυρετό (καλό σε περιπτώσεις μαλάριας και τυφοειδή πυρετού). Διουρητικό, αποτοξινωτικό, καλό για απώλεια βάρους. Διώχνει τα αέρια, βοηθά στην πέψη. Ρυθμίζει την πίεση. Κατά της χοληστερίνης και του ουρικού οξέος. Δυναμώνει το νευρικό σύστημα. Καλό σε περιπτώσεις πάρκινσον, ιλίγγου, αϋπνίας και άγχους. Κατά του πονόδοντου αλλά και του μυϊκού πόνου.


ΛΟΥΙΖΑ (Lippia citriodora): χωνευτικό, διεγερτικό, αντιπυρετικό, αδυνατίζει, καλή για πονοκέφαλους και πόνους στα αυτιά.


ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ (Origanum majorana): χωνευτική, διώχνει τα αέρια, βοηθά σε περίπτωση απώλειας μνήμης, καταπολεμά το άγχος, αντισηπτικό, αντιγρυπικό. Ενισχύει τη φυσική αντίδραση του οργανισμού.


ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ (Melissa officinalis): ηρεμιστικό, παυσίπονο, αντιεμετικό, για πονοκέφαλο. Ρίχνει την πίεση. Καλό για εγκύους.










Φλισκούνι (Mentha aquatica)
Μέντα (Mentha pulegium)
ΦΛΙΣΚΟΥΝΙ ΚΑΙ ΜΕΝΤΑ (Mentha aquatica, Mentha pulegium): αφροδισιακό, καθαρίζει δόντια, αντιφλεγμονώδες καλό για εντερικούς πόνους.








ΜΙΜΟΥΛΟΥΣ (Mimulus guttatus): με αυτό παρασκευάζεται ανθοϊάμα για καταπολέμηση καθημερινών φόβων.


ΜΠΕΛΑ (Bellis perennis): δυνατό αιμοστατικό, και για εσωτερικές πληγές. Καθαρτικό.


ΜΥΡΤΙΑ (Myrtus communis): τα φύλλα αντιμυκητικά ως πούδρα. Αντισηπτικά σε κρυολογήματα. Τα μύρτα κατά του σακχάρου, διουρητικά, καταπολεμούν ρυτίδες καθαρίζουν από σημάδια, κατά της τριχόπτωσης. Μαζί με ρίγανη για σφίξιμο ούλων


ΝΕΠΕΤΑ (ΓΑΤΟΧΟΡΤΟ ή ΜΑΓΙΟΒΟΤΑΝΟ) (Nepeta cataria): ηρεμιστικό, αγχολυτικό, κατά της αϋπνίας, κατά των στομαχικών διαταραχών, της γρίπης και του πυρετού. Αφέψημα και τρίψιμο στην κοιλιά των μωρών διώχνει τους κολικούς.


ΝΕΡΟΚΑΡΔΑΜΟ (Nasturtium officinale): τονωτικό, αποτρεπτικό, αφροδισιακό, ενδυνάμωση μαλλιών, λεύκανση επιδερμίδας, κατά υποθυρεοειδισμού, για δυσπεψίες και αέρια, προβλήματα όρασης, αποτοξίνωση οργανισμού σε περίπτωση ακμής όταν πίνετε νηστικοί το πρωί. Ρίχνει το σάκχαρο, αντισηπτικό, για αιμορροΐδες, καρδιοτονωτικό.


ΠΑΝΑΓΙΟΧΟΡΤΟ (Leonurus cardiaca): για ακανόνιστη περίοδο ή περίοδο με πόνους. Χαλαρωτικό βοηθά στις μεταβολής της εμμηνόπαυσης. Καταπραΰνει τις νόθες ωδίνες του τοκετού. Τονώνει την καρδιά, χωρίς να της προκαλεί ένταση. Είναι ειδικό ίαμα για την ταχυκαρδία, όταν προκαλείται από άγχος. Αντιβακτηριδιακές, μυκητοκτόνες, αντιαιμορραγικές και επουλωτικές ιδιότητες.


ΠΑΝΣΕΣ ΑΓΡΙΟΣ (Viola tricolora): κομπρέσα ή αλοιφή στις πάσχουσες περιοχές σε εκζέματα, ψωρίαση και ακμή. Για θεραπεία της ποδάγρας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αποχρεμπτικό, καλό για βρογχίτιδα και ξηρό βήχα. Μειώνει την αρτηριοσκλήρυνση και την υπέρταση. Το φυτό είναι ηπίως υπακτικό. Εμποδίζει τη νυχτερινή ενούρηση των παιδιών.


ΠΑΣΙΦΛΩΡΑ (Passiflora incarnata): ηρεμιστικό σε περιπτώσεις νευρασθενειών μελαγχολίας, άγχους, αϋπνίας και σε νευρικές διαταραχές της εμμηνόπαυσης. Καρπός διουρητικός και ρίχνει την πίεση.


ΠΡΙΜΟΥΛΑ (Primula veris): ρίζες αποχρεμπτικές, για όλα τα αναπνευστικά προβλήματα, καθαρτικές ηρεμιστικές, κατά των φλεγμονών του ουροποιητικού, διουρητικές.


Salvia sclarea: ρυθμίζει τις ανωμαλίες τής περιόδου και της εμμηνόπαυσης. Βοηθά στην αντιμετώπιση τού άγχους και της ψυχικής κατάπτωσης. Καταπολεμά το άσθμα και τη βρογχίτιδα. Αποφεύγετε την χρήση αν θα οδηγήσετε,και εάν πιείτε οινοπνευματώδη. Δεν συνίσταται κατά την διάρκεια τής εγκυμοσύνης.


ΡΙΓΑΝΗ (Origanum vulgare): κατά της δυσπεψίας, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, καλή για προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος. Διώχνει τα αέρια.


ΣΠΕΙΡΑΙΑ (Filipendula ή Spiraea Ulmaria): Ψυχρό, στυφό, υγρό, ξηρό βότανο των κελτών Δρυίδων. Κατά της διάρροιας. Έχει σαλικυλικές ενώσεις. Από το όνομά της βγήκε το όνομα ασπιρίνη. Δρα ως αντιπυρετικό, αντιφλεγμονώδες, στυπτική διουρητική και επιπλέον δρα προστατευτικά στη βλεννογόνο του στομάχου, σε αντίθεση με την ασπιρίνη, κατά του έλκους, κατά της καούρας, κατά των ρευματόπονων.


ΣΤΕΒΙΑ (Stevia rebaudiana): Κατά του σακχάρου και της πίεσης. Αντισηπτικό, αντιβακτηριδιακό, αντιφλεγμονώδες, επουλωτικό. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από τους ιούς και από ιογενείς καρκίνους, αλλά και από βλάβες του DNA. Έχει αντιγηραντική δράση στο δέρμα, ωφελεί στην υγιεινή του στόματος, προστατεύει από την Candida (άφθα), την ουλίτιδα και έχει προληπτική δράση κατά της πλάκας και της τερηδόνας των δοντιών. 60-80 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη.


ΣΥΜΦΥΤΟ (Symphytum officinalis): Η ρίζα χρησιμοποιείται για επούλωση βαθιών τραυμάτων και γενικά για συγκόλληση ιστών καθώς και για έλκος στομάχου, θεραπεία ραγάδων και αιμορροΐδων. Τα φύλλα είναι αντιβηχικά.


ΥΣΣΩΠΟΣ (Hyssopus officinalis): Αντιασθματικό, Αντιβηχικό, Αντιφυσιτικό, Αρτυματικό, Ανθελμινθικό, Αεραγωγό, Αντιβρογχικό, Αποχρεμπτικό, Διεγερτικό, Ευστόμαχο, Εμμηναγωγό, Μελισσοτροφικό, Στυπτικό, Τονωτικό, Φαρμακευτικό.


ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ (Salvia fruticosa): τονωτικό, για πνευματική και σωματική κούραση, τονώνει τη λειτουργία της καρδιάς, αυξάνει την πίεση, αφροδισιακό, σταματά γάλα σε λεχώνες, σταματά εφίδρωση σε κλιμακτήριο, προφυλάσσει από καρκίνο, για πονόδοντους


ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΙΑ (Opuntia ficus-indica): καλή λειτουργία εντέρου. 4 φραγκόσυκα το πρωί λειτουργούν ως καθαρτικό. Τα φύλλα με εσωτερική και εξωτερική χρής για διόγκωση σπλήνας, ερεθισμένο λαιμό, αμυγδαλίτιδα, διουρητικά, καθαρισμό νεφρών, κατώα των πόνων, για περιποίηση πληγών και εγκαυμάτων (το εσωτερικό αλειμμένο με ελαιόλαδο). Κατά του καρκίνου μαζί με τσουκνίδα.


ΦΡΑΟΥΛΑ (Fragaria fresca): ρευματισμούς, καλή λειτουργία συκωτιού και χολής. Αυξάνουν την πίεση. Ο χυμός είναι για εξάλειψη πανάδων. Τα φύλλα είναι αιμοστατικά και συστήνονται για ρευματισμούς και νεφροπάθειες.


ΧΑΜΟΜΗΛΙ (Matricaria chamomilla): ηρεμιστικό, αντισηπτικό, καλή λειτουργία εντέρου, κατά του έλκους. Εξωτερικά χρησιμοποιείται για επούλωση πληγών. Πλύσεις με χαμομήλι στην ευαίσθητη περιοχή κατά των μυκήτων, επίσης και μπουκώματα για φλεγμονές ούλων και πόνους στα παιδιά που βγάζουν τα πρώτα δόντια. Για πλύσεις ματιών με επιπεφυκίτιδα.


ΧΑΜΟΜΗΛΙ ΡΩΜΑΪΚΟ (Anthemis nobilis): Αντιφλεγμονώδες, Αντικνησμικό, αντιφλογιστικό, αντιαλλεργικό. Τονωτικό πεπτικού: για μετεωρισμό, χολαγωγό. Παρασιτοκτόνο. Κατευναστικό, προ-αναισθητικό, ηρεμιστικό του Κ.Ν.Σ. Αναλγητικό. Συνίσταται σε χειρουργικές επεμβάσεις. Ναυτία, έμετοι, διάρροιες, άφθες, αϋπνία, παράσιτα του εντέρου, έκζεμα, ψωρίαση, ακμή, δερματίτιδα, άσθμα, ροδόχρους νόσος.


ΧΕΛΙΔΟΝΙΟ (Chelidonium majus): θερμό και ξηρό. Η ρίζα σε άσπρο κρασί για θεραπεία ίκτερου (Διοσκουρίδης). Με το μάσημα σταματά ο πονόδοντος. Χυμός με μέλι βελτιώνει την όραση. Για θεραπεία κάλων μυρμηγκιών, ελιών, λειχήνων, σύφιλης, αρθρίτιδας, ψαμμίασης. Μαζί με λάδι κατά των αιμορροΐδων Το βότανο δρα ως αντισπασμωδικό, χολαγωγό, αναλγητικό, καθαρτικό και διουρητικό. Δυνατό αφέψημα κατά της δυσεντερίας.


ΠΛΟΥΜΕΡΙΑ (Plumeria alba): χρήση στην αρωματοθεραπεία ως αιθέριο. Κατά του άγχους, για την ανακούφιση των φλεγμονών, και πόνων. Ενυδατώνει τα ξηρά ταλαιπωρημένα μαλλιά.


ΠΕΠΙΝΟ (Solanum muricatum)


ΦΥΣΑΛΙΔΑ (Physalis spp.)










Τα προϊόντα μας μπορούν να αποσταλούν σε όλη την Ελλάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου